top of page

V. Cijfers, angst, emotie, gezondheid en veiligheid. De Zomer van Shaming Blaming Framing

Tot op dat moment plaats ik regelmatig berichten op mijn eigen Facebookpagina. Met andere informatie dan we de reguliere media bereiken. Ik merk dat de overwegende consensus een andere kant op gaat en mijn mening als leek weliswaar overeenkomt met die van heel veel meer mensen, maar dat het beeld over een kritische mening erg negatief wordt. Ik ben vanwege mijn faillissement situatie nog altijd verplicht om te solliciteren voor een maximale werkweek, die ik nu nog niet heb.


Als oud-werkgever waren Facebook en/of Linkedin voor mij een bron om wat vooronderzoek te doen naar sollicitanten. Je krijgt dan toch een beetje beeld van iemand, nietwaar? Misschien niet een heel zuiver beeld, gezien de menselijke behoefte om vooral je successen en je mooiste plaatjes te delen, maar het is beter dan helemaal niets. Ik krijg zelf op de sollicitaties voor banen waarvoor ik zelf serieus denk geschikt te zijn, niet eens uitnodigingen voor een gesprek en alleen maar afwijzingen. Ik begrijp uiteraard dat niet elk schot een haas is voor aan andere baan, maar ik kom op basis van mijn motivatie, CV en ervaring niet eens tot een kennismaking?


Bovendien merk ik dat het algoritme systeem, in al zijn wijsheid, mij maar een heel beroerd bereik toestaat. Ik besluit mijn berichten over dit onderwerp te veranderen naar wat meer incidenteel op mijn eigen pagina en wat meer te gaan 'reageren' op berichten van nieuwssites met veel commentaren. Dit is dan wellicht iets zinvoller en effectiever in het bereik. Het levert me, naar mijn idee, in ieder geval op dat als toekomstige werkgevers mijn pagina bekijken, ze in eerste instantie zien wat ik zelf plaatste en daaarmee niet 'alleen maar' one issue actie berichten tegenkomen. Ik ben natuurlijk meer dan alleen 'een mening' over een actueel onderwerp.


Ik doe mijn best om niet mee te gaan in respectloosheid en polariserende opmerkingen. Wel merk ik dat ik me extra verzet en reageer als mensen de kritische burger zelf op de IC wensen. Ze domweg verantwoordelijk houden voor het aanhouden van maatregelen en in hun eentje 'op de persoon' worden aangesproken als degene die doden op zijn geweten heeft. Het gaat erg ver, vind ik. Voor mijn gevoel probeer ik dit te nuanceren op een erg nette manier. Maar ondertussen lopen ze op het riool groep na groep aan de schandpaal te nagelen. De demonstranten, feestvierders, voetbalsupporters, vakantiegangers, de jeugd, de laconieke oudere.


Update: En op het moment dat ik dit schrijf hebben we ook de mensen die het bos opzoeken om te wandelen, naar het strand gaan, de mensen zonder mondkapjes ( al toen het nog niet verplicht was) de mensen die winkelden op Black Friday, de mensen die tegen een vuurwerkverbod waren en de mensen die elkaar met kerst hebben opgezocht, al lopen veroordelen. Kan het gekker? Hoeveel groepen mensen hebben we dan nog over om te verguizen?


Er bestaat volgens deze groep op het internetriool, nog maar één gezonde groep in Nederland en dat zijn zij als de regelvolgers. Die hebben blijkbaar nog nooit in hun leven over welke regel dan ook zelf nagedacht en er nog nooit over nagedacht om er eentje 'niet helemaal' te volgen. Die nergens de snelheid met ook maar een kilometer hebben overtreden, nooit met 'één biertje op een hele avond' hebben gereden. Wiens kinderen zij blijkbaar allemaal 100% onder controle hebben, die altijd doen wat zij zeggen. Die zijn dan ook nog nooit uitgegaan zonder het huiswerk volledig af te hebben en een onvoldoende halen dus ook niet kennen! Mensen die sinds het begin van de crisis, ooit nog hun moeder hebben geknuffeld, "omdat het nu eenmaal niet mag van Jaap, Mark en Hugo" Die altijd en overal de hondenpoep van hun huisdier hebben opgeruimd, zelfs in het bos. Die nog nooit hebben geprobeerd om een extra dubbeltje belasting terug te krijgen.


Mensen die altijd alleen maar het nieuws kijken en elk ander bericht waarvan de media zegt dat het niet klopt, geloofd. Die denken dat de toeslagenaffaire een per ongelukje is, want de overheid heeft het beste met iedereen voor. En dat iedereen die ook maar iets aan de regels buigt verantwoordelijk is voor het feit, dat we nog niet terug zijn naar normaal. Ik ben benieuwd hoe groot die groep is, maar ze lijken er in overtal te zijn.


Eén ding zijn ze in ieder geval wel goed in. Dat is zonder enige wederhoor ieder ander zo genadeloos te veroordelen, dat alleen nog maar het zelf ontdekken van de doodstraf met een rochelend einde aan de beademing op de IC, deze godvergeten regelbuigers zal helpen om een einde te maken aan hun oneindig domme dwarsheid.

Einde update


Dit artikel google je ook van NRC, maar da's niet gratis dus hierbij van AGconnect dat ik niet ken:


Maar goed, mensen in mijn omgeving die mij volgen, krijgen afhankelijk van hun instellingen natuurlijk ook mijn reactie in draadjes te zien. Ik zoek de discussie in mijn omgeving ook niet echt op, maar ik word er zelf op aangesproken. "Zo, was je weer lekker bezig gisteren?" Lang duren gesprekken daarover niet, want men haalt al snel de schouders op en bekijkt me meewarig. Waarom die moeite nemen? Verspilde energie, want het is nu eenmaal zo. Men is onverschillig en doet laconiek over de onduidelijkheden. Waarom zou de overheid het verkeerd met ons voorhebben. Het is immers toch ook hun eigen land?


Er zijn weinigen die zich druk maken over een nieuwe wet. Een coronawet die aan de noodverordeningen een blijvend karakter moet geven zodat er op gehandhaafd kan worden. Gelukkig zijn er in Nederland nog wel mensen die zich er druk over maken, maar de media bericht liever over opstootjes en rellen tijdens de demonstraties. BLM en de discussie over Zwarte Piet diende een groter doel en een demonstratie voor ingrijpende aanpassingen in de wet die het mogelijk maakt grondrechten te passeren wordt gedaan door tuig? De video's van vreedzame mensen op het malieveld zeggen iets heel anders.


Andere beelden die op de internet werkvloer rondgaan, waarin tijdens de demonstratie bijvoorbeeld een gepensioneerde oud-politieman wordt geslagen door zijn eerdere collega's, of oudere dames die bijna omver worden gespoten door een waterkanon, zien we niet terug in het 8 uur journaal of in talkshows. https://fb.watch/2Qj0L-AGPb/


We krijgen wel de rellen besproken, waarin demonstranten tuig wordt genoemd. Video's van vermomde raddraaiers die in dienst van de ME zelf lijken te zijn, laten een vreedzame demonstratie ontsporen. Is er allemaal niets van waar? In het nieuws staat Grapperhaus het van de hand te wijzen en om te draaien. Door het bewerkte, fake beelden te noemen. De livestreams zijn en video's zijn allemaal fake? Of het nu wel of niet fake is. Beide kanten wordt door niemand bewezen en uit de complete journalistiek wordt geen enkel incident onderzocht, vragen over gesteld of aangekaart. En de beelden zijn al niet meer dan een vage herinnering.


Het reageren op berichten lijkt redelijk zinloos. Ik lees met verbazing hoe mensen van verschillende inzichten de meest achterlijke opmerkingen naar elkaar maken. Heel veel nut zie ik er niet in om op steeds dezelfde idiote opmerkingen te reageren. Het voelt een beetje seniel om jezelf steeds maar te herhalen. Bovendien zien de mensen uit mijn eigen omgeving die me volgen, dat daardoor juist meer dan de mensen in den lande waar ik op reageer. Dus ook dat ben ik maar gaan afbouwen.


Ik lees nog wel zonder meteen te reageren. Ik plaats af en toe nog iets als ik echt het idee heb dat het nieuwe en realistische informatie is. Daarmee bedoel ik dat het dan niet afkomstig is van media met een meer extreem karakter, maar de mening laat zien van gerenommeerde wetenschappers. De oplopende hardheid in de discussies begint me te beangstigen. Maar met echt oplopende verbijstering over hoe het gezonde verstand gewoon gesmolten lijkt te zijn, vraag ik me ook af of iemand nog wel enige basiskennis heeft overgehouden of onthouden van de heel gewone natuurkunde en biologie op school.


Zoals ik mijn vorige blog al meldde, hoe hebben we ons in hemelsnaam kunnen laten aanpraten dat we als gezonde mensen een gevaar voor elkaar zijn? HOE dan? Bestaat 'gezond zijn' nu helemaal niet meer? Dat is in de geschiedenis van de mensheid toch van een biologisch natuurkundige achterlijkheid die zijn weerga niet kent? Het wordt ook niet gestaafd door onderzoek en cijfers en legt wat mij betreft nu gewoon echt bedrog en bewuste angstmarketing bloot.


Van Prof. dr. Bob de Wit van de Nyenrode Business Universiteit.


Maar goed, de manipulatie en bedrog werkt goed, want, even verder in de tijd, zijn we onder aanvoering van onze zogenaamde leiders, op de internet werkvloer u ineens massaal de jeugd en vakantiegangers aan het framen, blamen en shamen. We zijn in de zomer, met testen, als met een loep aan het zoeken naar het verdwenen virus.


Ik voorspelde op mijn persoonlijke pagina al wel veel dat op deze manier de tweede golf een zekerheid zou worden. Met de logische gedachte dat als je ook in het derde deel van het jaar zo blijft testen, het niet ook anders KAN. Want alles wat je eerder niet wist en waar we ons ook niet druk over maakten, nu wordt blootgelegd onder loep met bouwlamp.


Maar.... ALS je dus op die toer bezig bent, weet je zelf toch ook dat het er aan komt? Wat is er dan opgepakt aan voorbereiding en actie om de zorgcapaciteit te vergroten? NIETS!!! Helemaal niets! Het testen wordt de nieuwe heilige graal waarmee je, zonder verdere actie op capaciteit, in een regelrechte streep op een volgende Lockdown aanstuurt. Ik kan er niets aan doen, maar ik kan dit toch niet meer serieus nemen? Met name ook omdat deze methodiek in cijfers de totale geschiedenis veranderd. Met het testen in de zomer wordt de pandemie namelijk kunstmatig verlengd en gekoppeld aan een nieuw seizoen.


Sinds wanneer in onze geschiedenis is een epidemie in een virusgevoelig seizoen 'gekoppeld' aan het volgende virusgevoelige seizoen? Dat is niet alleen manipulatief maar toch gewoon onbetwist bedrog?

Daar komt dan bij dat na het ondertekenen van een vaccindeal (op 13 juni) een maand later al een artikel verschijnt in het NRC (13 juli) Hierin wordt door twee Rechtsfilosofen, dr. Roland Pierik en prof. Marcel Weijers, al voorgesteld om meer vrijheden toe te kennen aan een gevaccineerde als ‘beloning’. Dat terwijl een vaccin überhaupt nog niet ontwikkeld was. (Toch(?)) En dat gaat dan ook nog niet eens over een beproefd vaccinconcept, maar over een nog te ontwikkelen nieuw type vaccin!


Op dat moment ben ik niet meer een bewuste, kritische burger. Ik word argwanend en mijn vertrouwen in de goede bedoelingen van onze landelijke leiders is volledig omgeslagen. Het is weerzinwekkend hoe zij dit orkestreren en met aanwakkeren van framing, blaming en shaming de aandacht verleggen van hun eigen grove nalatigheid en dat het 'verbergen in de openheid' hiervan, nog werkt ook!8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page