top of page

Met een remise wint er niemand

Meestal is er wel een oplossing, een opening, een uitweg. Meestal, maar soms niet. Uitgepraat, opgedroogde middelen, een patstelling. In het schaken heet dat een remise. Dan wint er niemand. Oftewel, dan verliezen beide partijen.


Dit was een lange pot. Spannend, gelijk opgaand, maar met steeds hogere inzetten. Eerst werden pionnen geofferd. Bij wit en bij zwart. Zo gaat dat meestal. Dat is nog te overzien.

Dan een verkeerde zet en dat kost een paard voor een pion. Even later een goede zet van de andere kant en is het weer ex aequo. Toen werd er geruild. Een paard voor een loper of een toren voor een toren.

Soms staat de zwarte koning schaak en soms de witte koning. Langzaam wordt het een slijtageslag en raakt het bord steeds leger. Maar… er is nog altijd niets verloren. De beide koninginnen zijn immers nog in het spel.

Het is een lange, lange partij. Maar ondanks de twee spelers is het wel één partij, één spel. Eén pot! Heel lang, zo hoort het. Een boeiend schouwspel om te zien. Ze zijn aan elkaar gewaagd.

Tot een van de spelers de koningin verliest. Het wordt een ongelijke strijd. Maar met meer ruimte op het bord, ook meer mogelijkheden om uit te wijken. Totdat de ander toch ook de koningin ziet vallen.

Het wordt triest. Een leeg bord met nog maar een paar stukken. Een bord met te veel ruimte om overal voor weg te duiken of juist de steeds de confrontatie te zoeken. De aanval. Zonder kracht. Met de moed der wanhoop. Om de pot er nog uit te slepen.

Er wordt geschoven, aangevallen en verdedigd. Flink uitgedund en dus lang niet meer op volle sterkte. Elke fout kan nu fataal zijn en eigenlijk is dat ook zo. Als je nog maar twee of drie stukken hebt is er een verliezen, meteen een aderlating van 33%

Het grote verplaatsen over het bord wordt een herhaling van zetten. De koningen kunnen veel kanten op, maar echt goede zetten worden niet gedaan.

Hopeloos doorgaan, het duurt te lang. De hand wordt uitgestoken en een remise wordt aangeboden. De ander wil nog niet opgeven, denkt nog kansen te zien. Maar… is uiteindelijk toch veroordeeld tot het accepteren van de remise.

Allebei verloren!

Als ik om me heen kijk is het echte leven soms net een potje schaken…


(geschreven op 20 juli 2017)

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page