top of page

Hoe zoeken naar de balans de meest perfecte misleiding is (1)

Zonder donker geen licht, zonder verdriet geen geluk, en zonder dood geen leven


Ik zal met de deur in huis vallen. Dit artikel gaat de meest duidelijke waarschuwing worden tegen alle vormen van mystiek die welbewust op deze aarde zijn ingezet. Het Mysticisme, De New Age, de Oosterse Filosofie, Esoterische stromingen en allerlei andere Kosmisch georiënteerde zienswijzen. Ik wil graag samen met u beschouwen, waarom dit de meest perfecte misleiding is.


Mijn hoop is dat u nu niet direct denkt: "Pfff, wat een onzinnige grootspraak. Stop maar! Waar gaat dit over? U bent een Godsdienstwaanzinnige die nu zijn plasje over de rest van de leringen wil doen."


Maar goed, dat risico zit er wel in. Het is misschien ook een groter onderwerp dan waartoe mijn kennis reikt. Ik heb geen Filosofie of Theologie gestudeerd en ben ook geen ervaringsdeskundige omdat ik me in Mystieke kringen heb opgehouden. Ik ben geen Theosoof of Boeddhist geweest en heb ook niet het Hindoeïsme of het Taoïsme tot in detail bestudeert. Daarbij ben ik ook geen Astroloog of Antropoloog. Dus wat maakt dan dat ik er überhaupt iets zinnigs over zou kunnen melden, nietwaar?


Jordan B. Peterson, Marcel Messing en Karen Hamaker-Zondag

Nou, dat is wat ik u hoop te kunnen uitleggen. Er is namelijk wijsheid in hele diverse vormen en die zit niet in alleen maar in kennis of geleerdheid. Ik heb wel indrukken opgedaan. Van een grote denker als Jordan B. Peterson, of van de Antropoloog, Filosoof en schrijver Marcel Messing. Maar ook van iemand die zegt dat studeren en leren voor haar een liefhebberij is. Want ook Karen Hamaker-Zondag is een bekende autoriteit op het gebied van Astrologie en de symbolische Psychologie geïnspireerd op het werk van Jung, en is nog 2x doctoranda in Planologie en Sociale Geografie.


Niet de minste mensen dus, en zo zijn er nog wel veel meer, die ik daarnaast ben tegengekomen. Ga ik het dan tegen déze mensen opnemen en ze uitdagen? Nee, zeker niet. Dat is een volkomen kansloze missie natuurlijk. Maar ik zal u vertellen waar mijn interpretatie dan vandaag komt. Voor velen zal het te zweverig en te kort door de bocht zijn, als ik zeg dat de Heilige Geest die openbaringen geeft, tenminste, waar het mijn Bijbelstudie aangaat dan. Dus parkeren we dat voor nu even.


ASS Autisme Spectrum Stoornis of Schoonheid?

Want ik ben er achter gekomen dat op het vlak van mijn persoonlijkheid en mentale gesteldheid, dingen afwijken van de grote algemene norm. Er is niet iets gediagnosticeerd in het Autisme spectrum, om de doodeenvoudige reden dat daarvan in mijn jeugd nog veel te weinig over bekend was, en het nu ook geen zin meer heeft.


Maar dat er een analytische vorm van zwart-wit denken aanwezig is, met een bijzondere focus om onderwerpen uit te rafelen, is eigenlijk wel duidelijk. Daarbij ben ik behept met het vermogen om dingen aan elkaar te kunnen verbinden, doordat er een deel van mijn geheugen daar blijkbaar partieel op is ingericht. Dat is geen grootspraak en het is ook lang niet altijd handig. Want daardoor mist er anderzijds ook iets. Dat is de emotionele fijngevoeligheid die eerlijkheid niet altijd van tact kan onderscheiden.


Nu ben ik overigens helemaal niet sociaal onhandig. Ik praat gemakkelijk en heb geen moeite met contacten leggen. Maar het blijkt wel dat daarvan veel aangeleerd gedrag is, zonder dat ik me dat heb gerealiseerd of me er bewust van was. Zelf kan ik emotioneel snel schakelen, en ik heb, met grote schade en schande, geleerd dat dit niet bij iedereen hetzelfde werkt. Het is ook niet dat het me ongevoelig maakt, want ik kan wel degelijk diep verdriet en pijn ervaren. Maar ik heb gewoon geleerd hoe dat in te pakken en weg te zetten om verder te kunnen gaan.


Ook best heel triest eigenlijk, maar goed, dat is wat ik heb ontdekt. Wat wél een diagnose is geweest, is een persoonlijkheidsstoornis cluster B. Dat zegt dan in de psychologie ongeveer zoveel als dat het met grote zekerheid gerelateerd is aan jeugdtrauma. Waarbij ik wel moet zeggen dat dit midden in de grootste persoonlijke crisis, en relatiecrisis, in mijn leven was. Mijn huwelijk stond op het spel en daardoor ook de toekomst van onze drie bedrijven, die ik samen met mijn partner leidde. Mijn hele leven dreigde in te storten. Dus dat zal invloed hebben gehad op de uitslag.


Een deel van die eigenschappen, of misschien beter gezegd vaardigheden, zijn dus gevormd door een onveilige jeugd of hechting, doordat ik in een sektarische religieuze gemeenschap ben opgegroeid. Daar werd ook gestructureerde tuchtiging als pedagogisch hulpmiddel gebruikt om de boodschap er een beetje in te slaan. Uit liefde, werd ons geleerd. Maar een ander deel van die eigenschappen of vaardigheden was er dus al. Iets dat zich dus ergens op de lijn van het spectrum bevind, zonder daar een cijfertje of een naampje aan te koppelen.


Zijn stukjes hypergevoeligheid een vloek of een zegen?

Nu kunt u met deze uiteenzetting misschien nog steviger denken dat er een draadje bij me los zit. Ik bevestig het hiermee misschien zelfs wel voor u. Maar, voor wat dat waard is, garandeer ik u dat mijn leven juist heeft bevestigd dat dit niet zo is. Beschadigde kinderen ontwikkelen onwillekeurig vaardigheden die hen helpen overleven. Net zoals bij iemand die blind is, het gehoor zich ontwikkeld tot een een veel hoger niveau dan dat van ziende mensen.


Hoe graag ik het soms ook zou willen ontkennen, zag ik het systeem van mensen in hun handelingen en communicatie. Bijna feilloos. Er zijn dus bij mij zintuigen wellicht over-ontwikkeld geworden, zonder dat ik me daar ooit zelf bewust van was. Een hypergevoeligheid, die in het leven als volwassene vaker averechts werkt, dan dat het begrepen wordt.


Ik heb daar, ook achteraf, zo vaak en zo zuiver gelijk in gehad, dat ik in mijn leven niet anders heb gekund, dan die indrukken serieus te nemen. Wat ik nu echter door mijn bekering tot het levende Evangelie leer, is dat dit niet een cynische kijk op mensen moet zijn. Maar dat ik juist een liefhebbende vorm van beschouwen moet ontwikkelen. Die andere mensen ook in hun waarde laat, voornamelijk omdat ik nergens beter ben dan iemand anders.


Ik moet u zeggen dat dit een uitdagend project is, dat nog doorlopend in ontwikkeling is. Wel groeiend gelukkig. Mijn omgeving bevestigd me een toenemende nuance en rust in mijn beschouwing naar anderen en mijn gelijk erover willen. Uiteraard is het zo dat als de geschiedenis heeft bewezen, dat het gelijk er vaak is geweest, dat je er dan ook op kunt en mag vertrouwen. Maar niet als het egocentrisch en hoogmoedig wordt, zonder nog te kunnen en te willen luisteren naar anderen. Want dan wordt het een sterk belemmerende hindernis.


Kortom, nogmaals zonder grootspraak, geloof ik dat ik hier iets over kan zeggen omdat het in de kern zo eenvoudig is. Er namelijk maar één verschil tussen álle andere stromingen, filosofische zienswijzen en levensvisies en het Levende Evangelie van Jezus Christus, en het Woord van God, de Bijbel. En dat is de balans. Dat maakt dat ik me dus eigenlijk in geen enkele stroming of religie gedetailleerd hoef te verdiepen, als die mij de kern van hun overtuiging vertellen.


De uitdaging voor het duel om de juiste balans te vinden

En ik daag u uit om één leer te vinden, die niet de dualiteit beschermd in haar grondbeginselen. Dan zult u misschien zeggen: Wat is daarvan het probleem? Wat is er mis met de balans willen zoeken? Wij zoeken immers allemaal naar balans en een vorm van zingeving in ons leven. Een atheist of een agnost doet dat misschien wat plastische en eenvoudiger. Die gelooft in weinig tot niets, anders dan door succes en plezier in het hier en nu na te jagen. Wat in mijn beleving toch ook het geloof in een echte levensvisie betekend.


Maar de meesten van ons in uw en mijn omgeving, zijn wel degelijk op zoek naar antwoorden op de vragen van de zin van het leven. Die hebben een grote behoefte aan harmonie en verbinding. En massa's mensen vinden die, in een afgeleide vorm van de mystiek of een aangepaste vorm van religie. Soms in een eigen gekozen vorm. Omdat dat nu eenmaal de nieuwste trend is. 'Pak uit alles wat er is, de onderdelen en de dingen die bij je passen en goed voelen.'


Maar, nog veel regelmatiger, gebeurt dit in onze westerse maatschappij ook in een vorm van mindfulness bedrijven. Een vrijblijvende selectie uit het beschikbare aanbod van voeding, beweging en spiritualiteit. Maar dan zonder dat iemand zich een aanhanger noemt van een bepaalde stroming. Dat is gewoon je best doen om in balans te komen met jezelf en je omgeving, zonder daar een grote naam aan te geven, die bij een religie of een levensvisie hoort.


Maar het kernwoord is en blijft de balans. De dualiteit van een weegschaal. Het beste voorbeeld daarvan, het letterlijke beeld daarvan, dat wij waarschijnlijk allemaal wel eens hebben gezien is de Yin en de Yang. Ik denk in alle bescheidenheid dat ik dat kan beschouwen als een overkoepelend beeld en een paraplu van alle stromingen die ik bedoel, ondanks al hun onderlinge verschillen.


Het Yin en Yang symbool, waarbij een figuur in de lotushouding in het midden zit. witte de zon
Het Yin & Yang teken in een vrije vorm

Nu wil ik er in dit onderwerp heel graag voor waken dat de artikelen niet te lang worden. Dus beschouw ik dit als de introductie, maar publiceer ik wel meteen de volgende tegelijk met deze introductie. Want het gaat natuurlijk ook over de inhoud en niet over mij. Leest u nog even verder met me mee?


Om nog wel duidelijk te zijn over wiens zuiverheid ik zoek...



16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page