top of page

Een absolute bemoediging

Vandaag is het tijd om te bemoedigen. De beste bemoediging die iemand kan vinden in zijn of haar leven, ongeacht op welk dieptepunt jij je ook zou bevinden. Misschien wel juist nu. Op die momenten dat de stress en de druk van de situaties je lijken te overweldigen. Dat je geen uitweg meer ziet. Het gevoel hebt dat je totaal alleen bent en worstelt met het idee dat liefde een valse grap van het leven is. Omdat er niemand is die echt van jou houdt en niemand je lijkt te waarderen.Ben je eenzaam of voel jij je onbegrepen? Of nog erger. Je twijfelt misschien wel aan alles wie je zelf bent en eigenlijk haat jij jezelf. Dat het lijkt of al jouw eigen keuzes verkeerd zijn geweest en je daardoor steeds maar dieper gekwetst en gebruikt hebt kunnen raken. Je niet meer in de spiegel kunt kijken van wanhoop omdat wie je daar ziet, de bron van schaamte en hulpeloosheid is. Die een toonbeeld is van slap en krachteloos zijn. Die niet het vermogen heeft om op te staan en te beginnen met verandering, verbetering. Dat je de dag vervloekt dat je überhaupt geboren bent en geloofd dat de wereld beter af is zonder jou.


Maar zover hoeft het helemaal niet bij iedereen te zijn. Je kunt ook 'gewoon' ongelukkig zijn, terwijl je best gelukkig lijkt. Dat je het niet slecht hebt, maatschappelijk gezien, maar toch geen echte voldoening ervaart. Je doet je ding met overtuiging, met je kinderen, voor je huis en je werk. Je houdt van je gezin, je partner en je kinderen met een groot hart. Je voedt ze op naar eer en geweten en maakt ze klaar voor het leven.


Maar je kunt hen niet beschermen, niet bewaren voor pijn en verdriet of erger in deze maatschappij. En je mist een bodem van kracht. Een wapen van wijsheid en inzicht die je wél aan hen zou hebben kunnen doorgeven, als je die had gekend. Een geruststelling die een ongekende vrede zou geven, als je die had gekend.


En zo kom je toch, tijdens uitrusten of ontspanning, in je bed liggend of zittend op de bank tot knagende overpeinzingen: "Is dit alles wat ik kan? Is dit het leven? Blijft het altijd zo? Op hetzelfde niveau?" En dan kun je gaan zoeken meer bezit voor meer orde, meer vrijheid. Je kunt gaan zoeken naar spiritualiteit of nieuwe uitdagingen. Hele bijzondere vakanties boeken misschien. En terwijl dat misschien tijdelijk helpt, blijf je toch diep van binnen die bodem van rusteloosheid ervaren.


Dat is wat leven zonder een groter en hoger doel is. Dat is wat het leven inhoudt als het eindigt. Als alles wat je maatschappelijk kunt bereiken, ook in dit éne leven moet gebeuren. En het liefst als je in de kracht van het leven bent. Maar dat je geen grip op de tijd kunt houden, dat de tijd snel voorbij gaat en je sneller dan je denkt alweer aan de zijlaan staat.


Dat is wat een leven zonder een hoger doel is, als je met je maatschappelijke prestaties iets wilt nalaten voor de wereld en je nageslacht. Aan geld en onroerend goed omdat ze het daarmee beter zullen hebben. Als alles in je leven er op gericht is om het makkelijker en comfortabeler te maken en je ogen daarop gericht zijn. Hoe dat je ook status geeft in je eigen omgeving. Dat je daarvoor leeft en daarvoor ook hard werkt.


En dan is de bemoediging dat die gedachte volledig vals is. Dat als je daarin op ongeveer alle vlakken zou falen, diepe misère en grote eenzaamheid dan jouw lot zal zijn. Want je kunt helemaal niets hebben, al je vrienden kwijt zijn geraakt, en geen maatschappelijke positie hebben en gelukkiger zijn dan al die mensen om je heen. Omdat je juist dan helemaal niet alleen hoeft te zijn. Je juist dan gelukkiger kunt zijn dan je ooit met aardse erkenning en bezit zou zijn geweest. Dat het onmogelijk is, volstrekt onmogelijk, dat jij ooit helemaal alleen zult zijn.


De bemoediging is te weten dat jij altijd een hulplijn hebt. Op élk moment in je leven, op welk dieptepunt of hoogtepunt jij je ook bevindt. Die altijd opneemt als je belt, die je altijd troost als je er doorheen zit, die je altijd sterkt, juist als jij je zwak voelt. Waar je altijd je twijfels naar toe mag uitroepen en al je onzekerheden en je angsten bij mag neerleggen. Maar van waaruit jij dan ook beseft dat je voor een hoger doel leeft. Dat het juist niet ophoudt na dit leven, maar dan pas echt begint.


De bemoediging is te weten dat er iemand helemaal buiten jouw maatschappelijke wereld staat, maar dichterbij jou is dan iedereen. Die in jou woont. Iemand die niet meer van jou kan houden, gewoon om wie jij bent, ook al voel jij je op je slechtst, dan wélke mens ook om jou heen. Dat je midden in de kou en eenzaamheid van deze aarde een gloeiend en brandend verwarmd hart in je hebt. En dat die vervulling in jou niets te maken heeft met jouw leven dat hier op aarde eindigt. Maar die je in je ziel en in je geest ervaart. Die ook oneindig veel sterker is dan jouw pijnlijke, vermoeide en ongezonde lichaam.


De bemoediging is een uitdagend vergezicht. Een dieper inzicht en een fundamenteel begrip die de uitdagingen van dit leven niet alleen verkleinen, maar die zelfs tot een zegen kunnen maken. Dat kan klinken als een rare paradox, maar misschien helpt een simpel praktisch voorbeeld.


Stel voor: Dat u zich heeft gesneden, een klein wondje aan uw hand heeft en uw duim even niet kunt gebruiken. Uw dokter geeft u een zalfje en plakt er een helende pleister op. Dan bent u daar blij mee en dankbaar voor. Maar waarschijnlijk bent u dat ook snel weer vergeten. Ook die dokter en wie hij was.


Stel u dan eens voor: Dat u niet alleen ziek, maar ook gehandicapt bent en zo door een moeizaam en pijnlijk leven gaat. Als er dan een dokter komt en al uw pijn en onmacht laat verdwijnen is dat een veel grotere beloning die veel meer indruk zal maken, nietwaar? Dan is de dankbaarheid naar die dokter groter en de verbinding daarna waarschijnlijk levenslang.


Let op: Ik verheerlijk hiermee geen lijden, en heb ook geen oordeel over een gemakkelijk verlopend leven. Maar het is een voorbeeld om duidelijk te maken dat hoe meer je begrijpt, hoe meer je ziet, hoe meer je ervaart, hoe duidelijker het verschil, hoe groter de dankbaarheid en hoe dieper de verbinding. En dat hoeft niet persé door persoonlijk lijden, dat kan ook door volledige overgave. Een keus waarmee jij je ziel opent om dat inzicht en die wijsheid te willen ontvangen.


Geen 'Law of Attraction'

En dit is géén mindset, géén wet van aantrekkingskracht, géén meditatie om je in trance te brengen, géén frequentie zoeken om in uit te zenden of te ontvangen. Het is géén lichtwezen theorie dat we één lichtbron zijn, géén zoektocht naar de kracht in jezelf, géén Back to Earth safari of een 'Off Grid Back to Nature' filosofie.


Geen 'Heilige Stoel'

Het is ook géén astrologische voorspelling die jouw leven gaat invullen, géén dierenriem die je lot bepaald, géén mystieke schildpad of levensrivier die aarde en hemel verbindt, géén historische aardse levensvisie en géén mystieke kosmische fantasieën met zonnegoden, maangodinnen of hekserij. En het is ook géén religie met veel rituelen en symbolen, géén aardse mens op een heilige stoel en het is ook géén aanbidding van de kracht in edelstenen of ingestraald water.


Nee, dit is eenvoudig het aannemen en accepteren dat je bent geschapen door God onze vader. Dat je het offer van Jezus Christus accepteert en daarmee een kind van God geworden bent. Omdat je volgens die belofte zomaar ineens in de familielijn van Abraham wordt toegevoegd. Dat is waarmee je in een complete stamboom wordt opgenomen, die eeuwig zal leven. Waarmee je in je eenzaamheid ineens beseft dat je meer geaccepteerd bent dan je ooit op deze aarde zal zijn.


En je hoeft niets meer te doen dan het offer aan te nemen dat alles wat jou zwak maakt en je verleidt om voor jezelf te leven, je al vergeven is. Je gezuiverd bent. Je geliefd bent. Als een schoon en onschuldig kind. Dat je gewenst bent. Welkom bent, en omarmt wordt als jij je armen uitstrekt en zegt:


"U bent mijn schepper. U kent mij, u weet mij en u stuurt mij. Ik geloof u. Ik geloof dat u de Jezus bent, die God is! Dat U zo als mens naar ons op de wereld bent afgedaald om deze bemoediging bij ons te brengen. Om voor ons te sterven. En om ons daarmee te laten zien en te bewijzen wat uw oneindige liefde voor mij is en dat woord van uw belofte absoluut heilig is! Ik geloof in Jezus!"


Bid! Bid tot God! Bid tot Jezus!

Je kunt in elke situatie, waar je ook bent en hoe alleen of met velen je ook bent, in je eigen ziel met Hem zijn. Tegen Hem praten en je verlangens en angsten delen, Je vragen stellen en kracht en hoop ontvangen. Daar begint het vaak. Juist als je midden in je moeilijkheden bevindt, jij je dan overgeeft. Als je het eigenlijk niet meer weet en dan met Hem beginnen te praten. Hem beginnen te zoeken.


Zoek Hem niet in je eigen kracht! Zoek hem niet in je rijkdom, je schoonheid of je kennis, niet in je misère, je lichamelijke pijn of je maatschappelijke afwijzing, maar in je ziel. Zoek Hem in je geestelijke leven. Een leven dat je hebt maar niet leeft. Dat je niet ziet en niet ervaart, tot op dat moment dat je zelf die weg opent door met Hem te gaan praten. Als je het aandurft om de sleutel in een poortje van je hart om te draaien. Die nieuwsgierig te openen en jezelf een oprechte te kans te geven om je te laten verrassen als je die deur openzet. En je dan een heel nieuw leven hebt te ontdekken.


Een hele nieuwe wereld, waarin je de liefde en de wijsheid van een almachtige mag ontvangen! Als je in je ziel die verbinding zoekt.


Dat is de bemoediging die ik vandaag voor mijzelf heb opgeschreven, maar ook met u wil delen.

  • Jullie zullen mij zoeken en ook vinden, als jullie mij tenminste met hart en ziel zoeken. Jeremia 29:13

  • U, Heer, bent goed en tot vergeving bereid, uw trouw is groot voor ieder die U aanroept. Psalm 86:5

  • Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is liefde. Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem. 1 Johannes 4:1

  • Zo wil ik hen bemoedigen en hen in liefde bijeenhouden, opdat ze tot de volle rijkdom van allesomvattend inzicht komen, tot de kennis van Gods geheim: Christus. Kolossenzen 2:2


  • (Jezus Christus:) Dit heb Ik jullie verteld, omdat Ik wil dat jullie mijn vrede bewaren. In de wereld zullen jullie het zwaar te verduren krijgen. Maar houd moed! Ik heb de wereld overwonnen. Johannes 16:33

  • Wie overwint zal samen met Mij op mijn troon zitten, net zoals Ik zelf overwonnen heb en samen met mijn Vader op zijn troon zit. Openbaring 3:21

Wij weten dat wanneer onze aardse tent, het lichaam waarin wij wonen, wordt afgebroken, we van God een woning krijgen: een eeuwige, niet door mensenhanden gemaakte woning in de hemel.

Amen!

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page