top of page

Beton, Tunnels en Ziekenhuizen

Twee bejaarde gijzelaars zijn vrijgelaten door Hamas. Een vrouw van 79 jaar samen met de 85-jarige Mevrouw Jocheved Lifshitz. Deze dame vertelde dat zij kilometers lang door tunnels heeft gelopen. Onder de grond. Totdat zij in een grote hal aankwam waar meerdere gijzelaars werden vastgehouden. Allemaal ondergronds.


Beton en Tunnels ondergronds

Als je onder de grond kilometers lang in tunnels kunt lopen en er een grote hal is om gijzelaars in te verzamelen, moet het ondergrondse betonnen netwerk gigantisch zijn. Een complete stad ondergronds. Dan is er meteen ook een iets beter beeld bij, waar al het beton naar toe gaat, dat wordt ingevoerd in Gaza om woningen mee te bouwen. Want het ondergrondse werk van Hamas, komt eerst. Uiteraard hebben ze ook de invloed en de macht om dat af te dwingen.


In die hal werden de gijzelaars door Hamas in groepen bij elkaar geplaatst, al naar gelang van welk dorp zij vandaan kwamen. Ondertussen zijn meerdere terroristen levend gevangen en ze vertellen allemaal hetzelfde. Dat zij vooral heel oude en zeer jonge mensen moesten doden en jong en oud mochten ontvoeren. Voor een ontvoerde was hen 10.000 dollar en een appartement beloofd als beloning. Hamas heeft dus ruim 2,5 miljoen te betalen gehad.


Wat een armoede heb je dan, als je dat over hebt, om te kunnen uitdelen als stimulans om nietsvermoedende onschuldige burgers te kunnen ontvoeren. Dat bedrag kan nog wel hoger zijn of worden, want er worden zo'n 222 mensen in Gaza gegijzeld gehouden, maar er zijn nog heel veel vermisten. Dus die kunnen heel goed in Gaza zijn.


Gijzelaars als handelswaar

Het gerucht gaat dat Hamas met Qatar heeft onderhandeld om gijzelaars vrij te laten. Maar laten we ons geen illusies maken over wie dat zijn. Dat gaat namelijk alleen over 50 gijzelaars met een 'dubbele' nationaliteit. De Joden onder de ontvoerden, zijn niet in de aanbieding.


Mevrouw Lifshitz verteld dat ze werd geslagen en beroofd van haar horloge en sieraden, maar verder niet heel slecht was behandeld. In de hal kwam elke dag een dokter kijken. Zij was niet gezond en er wordt vermoed dat Hamas geen zin had in zieken of een uitbraak van ziekten. Zo werd de 85-jarige mevrouw Jocheved Lifshitz vrijgelaten en macaber genoeg durfde Hamas hiervoor in de media 'humanitaire redenen' aan te voeren. Een volkomen misplaatste term voor deze vrijlating, maar wel een effectieve strategie voor het pro Palestijnse media landschap.


De Gaza strook is dichtbevolkt. De afstanden zijn klein. Er zijn meerdere grote steden waarvan Gaza Stad in het noordelijke deel de grootste is. Naar schatting leven daar zo'n 560.000 mensen. Dat is in het noorden naast Deir al Balah waar ruim 300.000 mensen wonen. Onder de helft, in het zuidelijke deel van Gaza, liggen Khan Younis en Rafah bijvoorbeeld. De laatst vastgestelde getallen zijn soms wat ouder, maar Khan Younis komt vermoedelijk boven de 400.000 en Rafah met nog 152.900 inwoners in 2014, zou daarom ook nu ook boven de 200.000 moeten komen.


Ziekenhuizen

De hoofdstad Gaza heeft ongeveer net zoveel inwoners als onze eigen politieke hoofdstad, Den Haag. Onze Hofstad vertoond volgens Google Maps 6 ziekenhuizen. In Gazastad zijn er al 21 te vinden via Google, maar er wordt melding van gemaakt dat er 24 ziekenhuizen zijn. Alleen in Gaza stad. Utrecht is onze vierde stad en heeft 370.000 inwoners en 4 ziekenhuizen. In Khan Younis tellen we alleen via Google al 11 ziekenhuizen. Je moet dan even wat verschillende zoekopdrachten gebruiken.

Het zijn ook geen kleine buurtsupers, waardoor je heel veel meer ziekenhuizen in dezelfde omgeving zou verwachten. Zie onderstaande foto's (van Google Maps)


Waar zijn al die andere ziekenhuizen dan voor nodig? Wij hebben dat in ons luxe Nederland niet. Met alle rijkdom en welvaart die wij hier hebben, worden hier de afstanden juist steeds groter, omdat we ziekenhuizen sluiten of afdelingen gaan concentreren. In Gaza zijn dit natuurlijk gebouwen, die, strategisch gezien, bij uitstek geschikt zijn om een ondergronds netwerk te beschermen tegen bombarderdementen. En bij het bouwen van zulke structuren, met langdurig grote bouwplaatsen, is er voldoende gelegenheid om diep de grond in te gaan.


Daar heb ik vanaf mijn toetsenbord natuurlijk geen bewijs voor. Maar we moeten, in dit geheel, Hamas niet vergelijken met het Israëlische leger. Een getrainde militair die een vrouw verkracht of mensen martelt, komt voor de krijgsraad. Laat staan als ze burgers eigenhandig onthoofden. Het is zoals mensen daar zeggen: "In Israël staat het leger vóór het volk om ze te beschermen. In Gaza verschuilt Hamas zich áchter de bevolking om ze op te offeren." Er is een verschil in cultuur. Want Joden willen niet alle Palestijnen dood. Andersom wil Hamas wel alle Joden dood.


Alleen maar. Geen enkel ander doel. En hoeveel mensen staan er in Gaza niet vierkant achter die Jodenhaat? Hoeveel antisemitisme is er nog wereldwijd? Kijk naar het verschil tussen de vreedzame pro Israël demonstraties en de pro Palestijnse protesten over de hele wereld. Die laatste zijn altijd explosief en beladen. Met oproepen tot geweld, dood en verderf, en vooral veel antisemitisme.


En in Gaza zelf en op de Westbank? Welk volk deelt zoet en snoepgoed uit aan kinderen, gaat juichend en toeterend de straat op om te vieren en er een feestje van te maken, als het weer eens gelukt is om ergens Joden te vermoorden bij een willekeurige aanslag? Het is een doodscultuur die haat predikt en graag van elk Palestijns kind een nieuwe zelfmoordterrorist zou willen maken. Het is als een politieke partij met maar één onderwerp. Ze willen het land helemaal niet, ze willen alleen maar de mensen die er leven, gewoon allemaal dood.


Desondanks is de grens tussen Gaza en Israël helemaal niet dicht, maar precies daarom is het geen tweerichtingsverkeer. Want Palestijnen kunnen zich vrij bewegen in Israël, maar

Joden kunnen niet naar Gaza. Daar zijn ze hun leven niet zeker. In de Westbank zijn er gewoon een aantal sectoren gedefinieerd die voor Joden verboden zijn. Die daar natuurlijk zelf ook niet willen komen, omdat het een levensgevaarlijk risico betekent op dood, verkrachting of gijzeling.


Dat is andersom niet zo. Palestijnen kunnen gewoon vrij reizen naar Israël, ook vanuit Gaza. Ze mogen dat alleen niet met pijpbommen bij zich of met bomvesten aan. En daarom is er een hele strikte controle. Dat is ook bijzonder noodzakelijk, gezien de diepgewortelde haat voor Joden en de wens die leeft bij veel Palestijnen, om elke willekeurige Jood te willen ombrengen.


Gezien de impact daarvan op de samenleving, is het ook logisch dat zo'n controle veel tijd kost. Gezien de dreiging en het risico is er ook heel veel ruimte als niemandsland en grotere afstanden tussen controleposten nodig. Voor ieders veiligheid. Het is intens voor iedereen die daarbij betrokken is. Er is dus altijd topspanning bij de Israëliërs die voor die controles verantwoordelijk zijn.


De Palestijnen in Gaza zijn geen slachtoffer van Israël. Als ze al slachtoffer zijn, zijn ze dat van, voor en door een haatbrigade als Hamas in hun midden. Want daardoor is en blijft Gaza en haar inwoners, een levensgroot groot gevaar voor Israël. En als er iets bewezen heeft, hoe noodzakelijk die strikte controle is en hoe hermetisch die afsluiting moet zijn, dan is het toch juist deze terroristische aanval op 7 oktober geweest?!


Dat staat zelfs helemaal los van de vraag wie deze mensen uiteindelijk heeft 'losgelaten' op Israël. Dat kan een vraag zijn, maar die is voor een antwoord hierop, niet eens belangrijk. Want alleen deze aanval op zich, heeft al zonder enige twijfel bevestigd, dat een twee-staten oplossing met dit volk onder leiding van Hamas helemaal nooit kan!


Free Palestina is Free Hamas!

Waren dit allemaal "Hamasstrijders", denkt u? Waren dit geen opgehitste jongemannen, de zonen van vaders en moeders, van Palestijnse burgers dus, die werden losgelaten? Die op motoren, met auto's of zelfs te voet door het hek renden en meededen met de verkrachtingen en het verbranden van huizen om mensen gruwelijk te laten omkomen.


Ik weet niet of u ze hebt gezien, maar ik heb beelden gezien van jongemannen die aangezogen werden door de gelegenheid van de verbroken grensdoorgangen, om mee te gaan moorden. En die opgewonden trots, aan het filmen waren hoe zij mensen die nietsvermoedend op straat liepen hun hondje uitlieten of op de bus stonden te wachten, gewoon hebben afgeslacht.


Er komt dus geen vrede! Nooit! Niet met Hamas, Hezbollah en IS. Op welke manier dan ook. Want Palestijnen met Hamas in de gelederen op vrij grondgebied plaatsen, is alsof je een seksverslaafde TBS-er, zonder medicatie op verlof stuurt naar een meisjesinternaat. Het is je kind achterlaten bij een oppasbureau dat is opgericht door de Pedo Partij.


Free Palestina is hetzelfde als Free Hamas.


Een oplossing is ook helemaal de bedoeling niet!

Want wat velen niet doorhebben en maar niet begrijpen of niet willen begrijp, is dat dit kwaad een bewust doel dient. Dat dit conflict ook bewust op de plaatst wordt gehouden en het ook in zo stand gehouden wordt. Wij allemaal, maar vooral Israël direct, zitten met dit conflict dus in een akelige spagaat. Een situatie, die vooral de handtekening van het kwaad duidelijk maakt. Want allereerst aan te wijzen, zit daar het menselijke kwaad achter die deze aarde fysiek regeren, maar die het werk van de Duivel uitvoeren, die hier geestelijk regeert.


Want waarom denkt u eigenlijk dat het in de hele geschiedenis de Joden zijn die altijd weer in het middelpunt van een of andere strijd staan? Het was notabene maandagavond (30 okt 2023) een uitgebreid onderwerp in het Nederlandse programma 1V (Eén vandaag) Dat de Joden een eeuwenlange geschiedenis van vervolging kennen. Het was tot op al ver vóór Christus terug te herleiden, vertelden ze op TV.


En wat is precies het belang van Jeruzalem? Waarom is het juist in dit piepkleine jonge land, voor vele landen een diplomatiek wespennest om hun ambassade in Jeruzalem te kunnen vestigen. Waarom nu dat ene kleine volkje dat al zo vaak op uitsterven heeft gestaan vanwege die intensieve vervolging. Ook nu nog, zijn ze nog maar met 10 miljoen mensen op een stukje grond, dat maar de helft van Nederland is, Het Nederland dat zelf al zo'n klein landje is.


En waarom veert het volkje elke keer weer op? Het won miraculeuze oorlogen in de eerste jaren van haar bestaan. Zelfs al op de allereerste dag van haar nieuwe bestaan, tegen vijf landen die haar tegelijk de oorlog verklaarden en ook aanvielen. Van alle kanten. Terwijl Israël nog niet eens een leger had. We zijn 75 jaar verder en het land is nu op vele gebieden een bloeiende economie en vooral in technologische ontwikkeling toonaangevend in de wereld.


Het antwoord dat er altijd al is

Ik kan u vertellen hoe dat komt. Dat komt omdat de Joden een bijzonder volk is. Niet door eigen keus, maar omdat zij het enige volk ter wereld zijn die een eigen God hebben. Omdat de Almachtige geestelijke vader hen heeft uitgekozen. Niet andersom! Bedoeld om alle andere volken die onder de geestelijk vader van het kwaad vallen, tot voorbeeld te kunnen dienen.


De ongelooflijke woede hierover van de heerser over de aarde is daarom gericht op een tweeledig doel. Het ene doel is onderwerping van alle mensen op deze aarde en het andere de volledige vernietiging van Gods volk. De Joden. Want zij zijn een Bijbels doelwit met een krachtige geestelijke vijand. Gods geestelijke vijand. Daarom zijn zij het doorlopende doelwit. Door de hele geschiedenis heen.


Want dit volk herbergt de bron van de enige manifestatie van zuiver goed op deze wereld. Via de morele wet Van God, van orde, rechtvaardigheid en liefde, genade, vergeving en betrouwbaarheid.

Het is daarom dat we ook overal de handtekening kunnen ontdekken van de verderfelijke elite, die deze kwaadaardige macht dient. Die juist altijd op zoek is naar middelen om de verbinding tussen mensen en volken te ontwrichten. Om juist wanorde en anarchie te veroorzaken.


Want het is met de ondersteuning van een selecte elitaire rangorde die vanuit de achtergrond overal angst en onveiligheid brengt. Die is opgericht en geïnstalleerd om haar intrinsieke liefde voor geweld en chaos te voeden. Om bloedvloeien, strijd, en oorlog te stimuleren en aan te moedigen. Allereerst omdat het helpt voor snellere veranderingen en om tegelijk gruwelijk veel geld aan al die gecontroleerde ellende te verdienen.


Maar uiteraard ook om hun wereldheerschappij te bevestigen of zich van meer grip op de wereld te kunnen verzekeren. Het is duidelijk welke vader zij eren. Het is de Luciferiaanse kern die het meest dichtbij de bron van het kwaad staat. Die samen werken naar het einddoel van een Nieuwe Wereld Orde. De één wereld heerschappij vanuit Jeruzalem.


Want dat is het ultieme onderliggende doel. De ogen van het kwaad zelf, zijn hongerig, begerig en ongeduldig gericht op Jeruzalem. Dat lijkt niet zo. Want sluw als de Duivel is, doet zij tegengestelde doelen vermoeden. Zij lijkt de ene kant op te bewegen, maar onder de grond steunt zij de andere partij. Het is de meester van leugen en misleiding. Maar Jeruzalem is de enige plaats waar zij het centrum van de macht onder haar heerschappij wil vestigen. Want juist in Jeruzalem wil zij de troon in de tempel kunnen bestijgen.


Het is de ultieme wraakzuchtige gedachte om daarmee de God van de Bijbel, dan te hebben verslagen. De heerschappij van het kwaad, met die van het goede uit de weg geruimd. Door Gods volk, de Joden te hebben vernietigd en zo de rest van de mensheid onder één controle te hebben staan. Van de duisternis.


Is er iets op deze wereld dat dit alles beter verklaard? Iets? Iets waarmee u deze bijzonder typische strijd, in zo'n opvallend repeterend patroon, eeuwenlang, logischer kunt verklaren dan wat de Bijbel hierover verteld? Geen enkele andere verklaring ligt meer voor de hand. Vanuit welk historisch oogpunt u de menselijke geschiedenis ook wilt bekijken.


Welke andere theorie over het ontstaan van onze wereld en aarde, kan die uitzonderlijke toegespitste haat op maar één klein volkje op deze aarde dan verklaren? Want hoe zou zich dat dan zó typisch hebben moeten ontwikkelen, vanuit eencellige organismen? Zonder enige orde.


Want buiten de Bijbel om, is er immers geen enkele aanwijsbare reden te vinden. Niet op historische, geologische en aardrijkskundige gronden, maar het heeft ook geen krijgskundige of politieke achtergrond. En dat het alleen maar een verschil is, in een religie die mensen zelf zouden hebben bedacht, is gewoon echt veel te beperkt. Dit is buitengewoon grondig en fundamenteel.


UN Speech van Netanyahu op 23 september 2023


Als u dan nog twijfelt aan de toekomstige geschiedenis die al duizenden jaren geleden is benoemd, mag ik u dan meenemen naar precies hetzelfde voorbeeld als Premier Netanyahu gebruikte in zijn indrukwekkende speech voor de Verenigde Naties? Die van afgelopen 23 september. Toevallig twee weken voordat alles ontplofte, terwijl het juist in de richting leek te gaan van een uitbreidende vrede tussen Arabische landen en Israël.


Het was best een hele indrukwekkende speech, met betrekking tot grote plannen naar een steeds verder uitdijende vrede die de hele wereld zou kunnen dienen. Maar het is tegelijkertijd ook een erbarmelijke verklaring van onwetendheid. Onbedoeld bevestigde Netanyahu hiermee aan ongeveer elke gelovige hoe weinig het Joodse volk, van de echte kern, werkelijk begrijpt. Want dit Joodse volk is geen Christelijk volk. Het is ook niet heilig en niet goddelijk.


Het is nog altijd hetzelfde starre eigenwijze volk, als waar God mee van doen had in de oudheid. Zij leven eigenlijk nu nog steeds het leven van de Farizeeërs en Sadduceeërs in de tijd van Jezus Christus. Het wettische leven zonder geestelijke beleving, dat Jezus toen afkeurde. Of beter gezegd, dat Hij toen kwam uitleggen. Het werkelijke heilige en zuivere doel van de wet, dat Jezus Christus als grote voorbeeld, zelf als enige heeft vervuld.


Momenteel is in Israël het liefdevolle Evangelie dan ook helemaal niet de grondslag van hun handelen. De Joden kennen immers het Nieuwe Testament niet eens, of wijzen het volledig af. Zij hebben daarom ook niet Gods goedkeuring voor deze strijd. Er gebeurt nu gewoon wat moet gebeuren, de geschiedenis heeft zijn beloop op keuzes die vrij lijken te zijn. Dat mag misschien voor de hele wereld gelden, de Joden hebben daarin een afwijkende rol. Zij vertolken ongewild een hoofdrol door Gods selectie.


Omdat zij de enige barrière zijn, die voorkomt dat het kwaad de wereld ongebreideld overspoelt. Die de bescherming geniet van de Almachtige God en daarom als de wig in de wereld de enige lijn zijn met het bloed van Jezus Christus als de enige weg terug naar de geestelijke Vader en de schepper van ons allemaal. De enige bron van zuiver goed dat op aarde wordt gemanifesteerd door het levende Evangelie via de gekozen schoot van de Joden op deze aarde.


Maar die zijn zelf helaas ook onderdeel van de gevallen mensheid. Zij hebben de erfenis van God in de schoot geworpen gekregen, maar zich desondanks van Hem afgekeerd. Ze hebben zich laten verleiden en God verraden en bedonderd. Daarom draait hun geschiedenis om uitzonderlijke uitersten. Juist omdat er een ongelooflijke zuivere orde in Gods liefde en rechtvaardigheid aanwezig is. Met volmaakt zuivere en duidelijke kaders. Het volkomen tegenovergestelde van willekeur en wanorde zonder verantwoordelijkheid.


Precies daarom hebben zij hun zegen en hun vloek gehad. Maar blijven ze onmogelijk uit te roeien, vanwege Gods bescherming vanwege Zijn belofte, die eeuwig standhoudt. Het Evangelie en het geloof dat juist vanuit de Joden aan de Christenen is gegeven. De zegen voor de wereld die nooit meer kapot te krijgen is geweest, ondanks dat God werkelijk maar één mens als lichtend voorbeeld naar de wereld heeft gestuurd.


Die van de Joden een heel bijzonder volk maakte, maar die daarom ook hun zegen en vloek hebben gehad. Zoals millennia geleden al voorzegt en opgeschreven in de Bijbel.


De zegen en vloek uit de wet van Mozes

Premier Netanyahu haalt in deze speech notabene de berg Gerizim en Elba aan, waar precies deze zegen en de vloek uit de wet van Mozes wordt voorgelezen. Die wordt daar, in opvolging van een eerdere opdracht van Mozes, door zijn opvolger Jozua uitgesproken nadat het land Kanaän, door God in hun handen is gegeven. In Jozua 8: 30-35 staat beschreven hoe dit aan de voltallige Joodse gemeenschap kenbaar wordt gemaakt.


Het voltallige volk bestaande uit zes stammen die op de berg Gerizim werden geplaatst en zes stammen daartegenover, op de berg Ebal. Voltallig wordt expliciet benoemd. Het is inclusief de vrouwen, de kinderen en de vreemdelingen die met hen meetrokken. Er staat ook dat geen enkel woord werd overgeslagen om voor te lezen. Heden ten dage kunt u beboet worden ongeacht of u de wet kent, omdat u 'geacht' wordt de wet te kennen. Dit was letterlijk het geval op deze plek. Niemand van de Joden van toen, kon zich verontschuldigen met de wet niet te kennen.De beloften van zegen en vloek nader bekeken

De Joden kennen de Torah heel goed. De belofte van zegen staat in het eerste deel van dit hoofdstuk. De 'vloek' begint bij vers 14 met: "Als u niet naar mij luistert en mijn geboden niet doet.... " En dan volgt een opsomming van gevolgen. Met elke stap verder in blinde afwijzing worden de gevolgen groter. vers 18: Als u dan nóg niet... zal ik u zeven keer erger straffen.


Dat blijft oplopen. Vers 21: U blijft nog tegen mij ingaan? Dan volgt weer... dan zal ik u zeven keer harder slaan. Met ook de uitleg van het hoe, worden dan werkelijk gruwelijke beelden tot in detail uitgetekend. Er kan geen enkel misverstand over bestaan. Dan komen we ook richting het einde waarin onder andere in vers 31-35 staat: Uw land zal een woestenij worden en uw steden zal ik tot een puinhoop maken. Alle dagen dat het land verwoest is, zal het rusten.


En tot slot een samenvatting uit het einde tot en met vers 39: Ik zal u onder de heidenvolken verstrooien. Wie van u overgebleven zijn, zal ik in de landen van uw vijanden angst inboezemen zodat het geritsel van een opdwarrelend blaadje hen al opjagen zal. U zult omkomen onder de heidenvolken en het land van de vijand zal u verslinden. U zult vanwege de ongerechtigheid wegkwijnen in de landen van uw vijanden. Ja, ook vanwege de ongerechtigheid van hun vaderen zullen zij met hen wegkwijnen.


Als u dit hoofdstuk leest en verder de geschiedenis kent van het pad dat de Joden kiezen gedurende de Bijbelse geschiedenis, ziet u eigenlijk beschreven wat de Joden in de afgelopen 2000 jaar is overkomen. Dat wordt niet bepaald door Hezbollah, Hamas of Iran. De Joden hebben hun eigen geschiedenis gekozen met vooraf vastgestelde gevolgen. Dat heeft God volledig in de hand. Tot en met de Holocaust.


Het was omdat zij vrijwillig hun keuzes maakten die hun lot bepaalde en zo God hebben gedwongen Zijn zuiver gemaakte belofte te handhaven. Dat klinkt gruwelijk en lijkt onbegrijpelijk. Het is ook een existentiële vraag voor veel mensen. Ook in het geloof. Maar het zou betekenen dat we naar keuze voorbij zouden mogen gaan aan verantwoordelijkheid voor gevolgen en zuivere rechtvaardigheid. En dan wordt het volledige willekeur.


Bij God is juist een volkomen zuivere orde. Want het zou pas gruwelijk zijn als er geen zuivere genade en vergeving tegenover stond. En dat is precies wat er bij God wel is. En ook dat in een zuivere orde die volkomen liefde toont. Omdat wie het offer van Jezus aanneemt, vervolgens ook volledig gereinigd wordt en compleet onschuldig is gemaakt, om ook in verbinding te kunnen komen met God en zo ook erfgenaam te worden.


Bekering en vergeving

Vanaf vers 40 volgt een deel dat over bekering en vergeving gaat. Waarin God aangeeft dat Hij, terwijl het land dat zij hebben verlaten, ligt te rusten, Hij de Joden niet zal verwerpen en ze niet zal vernietigen. Hij zal ondanks alles wat zij tegen Hem hebben gedaan, het verbond niet verbreken, omdat Hij de Heere is, hun God. Hij zal denken aan het verbond met Jakob, Hij zal denken aan Zijn verbond met Izaäk en Hij zal denken aan Zijn verbond met Abraham.


Het boekdeel eindigt met vers 46: "Dit zijn de verordeningen, de bepalingen en de wetten die de HEERE gegeven heeft, over de verhouding tussen Hem en de Israëlieten, op de berg Sinaï, door de dienst van Mozes."


Dat moet u eigenlijk nog eens langzaam en indringend opnieuw lezen.

Dit zijn de verordeningen, de bepalingen en de wetten die de HEERE gegeven heeft, over de verhouding tussen Hem en de Israëlieten, op de berg Sinaï, door de dienst van Mozes.

Poe, dit is, als samenvatting en ter afsluiting, hele duidelijke en klare taal, nietwaar? Even voor de duidelijkheid, dit was dus ELKE Jood van jong tot oud bekend. Het voltallige volk, niemand uitgezonderd. De twaalf stammen verdeeld op twee bergen tegenover elkaar, als in een gigantisch openlucht Theater met een perfecte akoestiek. Waardoor iedereen elk woord heeft kunnen horen. (Het is al eens nagedaan met een test, waarbij deze uitkomst de onderzoekers verbluft deed staan. )


Het gebeurde op een plek, die eerder was voorzegt en uitgelegd, maar die niemand van hen ooit eerder heeft kunnen kennen. Het is hen allemaal, stuk voor stuk, op een bijzonder indrukwekkende manier gebracht. Juridisch zuiver en waterdicht, want op deze manier was het zowel schriftelijk als mondeling overgebracht. Zonder enige ruis van overdracht, want het gebeurde op een en hetzelfde moment voor iedereen tegelijk. Iedereen was getuige.


De juridische zuiverheid en rechtvaardigheid

Het was een uitzonderlijk ritueel dat een ongelooflijke indruk zal hebben achtergelaten. Bedoeld om nooit meer te vergeten en van generatie op generatie over te kunnen dragen. Wat u niet moet vergeten is dat dit op het moment was, dat God ze na 40 jaren in de woestijn in het beloofde land had geplaatst. Hij had Zijn belofte vervuld, hen de overwinning van het land in de hand gegeven had. Vanaf dat moment mogen zij zelf kiezen. De Zegen of de Vloek.


De teller stond op nul en begon met uitzonderlijke zegen. Want ze stonden op dat moment al op de vaste grond van het land van Melk en Honing dat God hen in handen had gegeven. Maar het was ook nadat Hij al Zijn bijzondere macht door wonderen en tekenen, al 40 jaar aan hen had getoond. Niemand kon op dat moment twijfelen aan alles wat Hij ooit had gezegd en gedaan, want Hij had werkelijk alles vervuld en was alles nagekomen. Ook in Zijn zuivere rechtvaardigheid van de harde straffen tot op dat moment.


Maar wie de Bijbel verder leest, weet ook hoe het vervolgens is gegaan. Zo ontstaat na een ongelooflijke gezegende periode en de grote rijkdom, na Koning David en Salomo, toch het verval, het afkeren, het overspel en het verraad naar God en de zuivere belofte die de gevolgen daarvan al had beschreven en verankerd was vastgelegd. Zo zien we het lijden toenemen en het volk desondanks toch niet meer terugkomen tot God


Het begin van de Diaspora

Totdat de profeet Zacharia wordt aangehaald door Jezus als Hij tegen Zijn discipelen zegt in Mattheus 26:31a "Jullie zullen deze nacht wegvallen vanwege mij, want er staat geschreven: Ik zal de Herder slaan en de schapen van de kudde zullen volkomen verspreid worden." (vertaling met concordantie)


Dat komt direct voor het stuk waarin Zacharia ook voorspelt in 13:8 "Het zal gebeuren, spreekt de HEERE, dat op de aarde het deel van twee zal worden afgesneden en het deel van één zal overblijven." (vertaling vanuit de grondtekst)


De Joden zijn vanaf die tijd niet te benijden geweest. De schrift die zoveel waarheid prijsgeeft door het vervullen van de profetieën, verklaarde namelijk ook dat 2/3 (twee derde) van hen zou omkomen. Het laatste deel van de overtreffende trap, waarmee de Joden steeds zeven keer harder geslagen zouden worden, is ook vervuld.


Want God heeft het ze verteld en voorzegt. Vooraf gewaarschuwd en als verordening, bepaling en als wet over de verhouding vastgelegd. De belofte van de vloek om hen steeds zeven keer harder te slaan, is luid en duidelijk niet bedoeld geweest door een natuurlijk verloop van sterven. Met de Holocaust is de belofte helaas steeds na vermenigvuldiging van zeven keer op zeven keer harder, op de meest brute en pijnlijke wijze ingelost en vervuld.


De Holocaust is de laatste en meest bekende gruwelijk wandaad in die omvang in de hele geschiedenis van de mensheid. Daarmee is de vloek ook afgelopen en de belofte vervuld. Want met de Holocaust tot slot is in de afgelopen 2000 jaar na de kruisiging van Jezus Christus door alle vervolgingen 2/3 (twee derde) van dit volk omgekomen. De periode vanaf vers 40 is aangebroken. De bekering en de vergeving.


De tijd is vol!

Met nog zo'n 15 miljoen Joden wereldwijd, waarvan 10 miljoen in Israël, is er nu grofweg nog één derde over. De tijd is vol! Want het is wel Zijn uitverkoren volk. Het volk van Zijn belofte die Hij eeuwig gestand doet. Een belofte die hijzelf nakomt. Dat gaat niet gebeuren door Hezbollah, Hamas of Iran. Daarmee gaat Hij nog persoonlijk afrekenen, en in die benauwde tijd de Joden redden.


Zacharia 12:9-10 Op die dag zal het gebeuren dat ik alle heidenvolken die tegen Jeruzalem oprukken, zal willen wegvagen. Maar over het huis van David en over de inwoners van Jeruzalem zal ik de Geest van de genade en de gebeden uitstorten. Zij zullen Mij aanschouwen, Die zij doorstoken hebben."


Want het kwaad zal tegen de Joden willen optrekken, met een drogreden. Maar deze grond is niet eens van de Joden, maar van God zelf. Het is immers Zijn aarde. Precies dit stuk grond heeft Hij echter exclusief aan de Joden gegeven. De Palestijnen hebben er in ieder geval geen enkel, werkelijk geen enkel recht op. En Iran en andere Arabische volken ook niet.


Zij hebben niets van dit land gemaakt, in 1900 jaar niet. Dat kon ook niet. Het was immers onherbergzaam en droog. Maar God bepaald, als Enige, het verloop en de geschiedenis van de toekomst. En dat laat Hij steeds weer zien. Want totdat de Joden zich er weer vestigden, was er nog altijd zo goed als niets.


Mark Twain, de wereldreiziger beschrijft het in zijn boek "The Innocents Abroad" in 1869. "Het dorre gebied Palestina waar geen leven mogelijk is en maar weinigen zich wagen". Wat stond er ook alweer in Leviticus 26? > Uw land zal een woestenij worden en uw steden een puinhoop. Alle dagen dat het land verwoest is, zal het rusten <


Uit diverse recente onderzoeken, in 2008 en 2009 pas, die waren gericht op klimaatonderzoek, blijkt dat het gebied eeuwenlang extreem droog is geweest. Een analyse van ringen in stalagmieten rond Jeruzalem vertelde de wetenschappers iets bijzonders. Dit onderzoek toonde aan dat de droogte behoorlijk opvallend is toegenomen ten opzichte van een tijdperk daarvoor. Een lange periode die redelijk kort na de val van Jeruzalem, in 70 na Christus, moet zijn begonnen.


Palestina heeft niets met Palestijnen te maken

In 131 na Christus heeft Keizer Hadrianus bovenop de ruïnes van Jeruzalem de stad Aelia Capitolina laten bouwen. (Zijn familienaam verbonden met de Afgod Jupiter) In 135 na Christus heeft hij de Joden van dit grondgebied verbannen. Hij wilde elke connectie van de Joden met het land verwijderen, om hun naam te doen vergeten in de geschiedenis. Wederom een voorzegging uit de Bijbel die vervuld. In 136 na Christus heeft hij het grondgebied dan ook de naam gegeven van oude Joodse vijanden de Filistijnen. Een cultuur die overigens al lange tijd is vergaan.


Het heeft werkelijk niets met de huidige Palestijnen te maken. Dat is uit het Latijn zo vertaald en is onder Arafat tot een geuzennaam geadopteerd als een symbool voor alle Arabieren. Maar hoe dan ook, heeft dit grondgebied bijna 2000 jaar zo ongeveer braak gelegen. Het meest levenloze water van de wereld heet dan ook de Dode Zee en ligt ook in dat gebied.


Er zijn dan ook nooit andere bewoners geweest (dan tot nu de Joden) 19 eeuwen lang(!) die dit gebied tot bloei hebben weten te brengen. Geen enkel volk, dat daarom op die gronden enige aanspraak kan maken op di gebied. En het is ook niet door eigen kracht van de Joden vruchtbaar geworden, maar omdat God hen te hulp is geschoten. Omdat Hij Zijn eeuwige belofte gestand doet en Hij de tijd gaat vervullen zoals is beschreven.


Ruin 1800 jaar droogte stopt

Want pas toen de Joden zich er weer kwamen vestigen heeft God het pas echt laten regenen. Het natste jaar staat in de meteostatistiek van Israël geregistreerd in 1944. De relatief natte beginjaren 1948 en vooral 1949 hielpen niet alleen in de oorlog, maar ook voor het verrijking van de aarde daarna. In de periode daarna is het nog maar 4x natter geweest dan in 1949. Terwijl een langere periode in de jaren zestig op een doorlopend hoog nat niveau stonden.


Al vanaf het begin van de staat Israël, is de regenval op dit stabiele niveau ver boven de periode van droogte daarvoor. Want God gaat ze niet alleen straffen, maar ook redden. Zoals hij al aan Abraham verteld zal Hij ze desondanks niet vergeten. Hij zal hen tot een ongelooflijke zegen voor de hele wereld maken, op het moment dat Hij hen de ogen zal openen.


Omdat onze grote Vader, onze liefdevolle God en genadige redder, ook een God van rechtvaardigheid is. Van vergeving en verzoening. De geest van Leven tegenover die van de dood. De dood van het kwaad, die over deze aarde regeert en ons allemaal vernield, vernederd en door het slijk wil halen.


De Grote Verdrukking

Wat veel Christenen geloven over de grote verdrukking voor de Joden, lijkt mij totaal onlogisch. Het staat nergens en klopt niet met zijn volmaakte orde en de rotsvast betrouwbare tijdlijnen in Zijn plan. Er gaat nu niet nog een keer twee derde van de Joden nog sterven in Israël in 'de grote verdrukking' Er staat juist overal vermeld dat God hen zal sparen. De geschiedenis heeft wel zijn beloop en zal niet zonder bloedvergieten zijn. Maar de grote verdrukking is nu voor alle volken die in de geschiedenis tegen de Joden hebben opgetrokken.


Maar in dat alles, op deze in sneltrein verloederende aarde, is God de Vader, onze Schepper de bron van liefde, goedheid en genade. Het Evangelie en het geloof dat niet kapot is te krijgen, evenals de niet-gelovende Joden. God is de volstrekt tegenovergestelde vorm van kwaad. We zien het juist aan de bijzondere bescherming van de Joden. Die geen leed wordt onthouden, wat ze altijd al hadden kunnen voorkomen, maar die desondanks uiteindelijk wel gespaard en bovenmatig gezegend zullen worden.


De Almacht en de Wijsheid van God onze Vader, heeft, met alles wat Hij kan en weet, Zijn plan ingefluisterd in mensen. Dit toevertrouwd aan mensen die Hij heeft geselecteerd, voorbereid en gevormd heeft. Die hebben stukje voor stukje Zijn geheimenissen mogen prijsgeven. Dat voor ons zo steeds een stukje van de sluier heeft doen oplichten. Precies op Zijn tijd, doordat wij de vervulling van de toekomstige geschiedenis meemaken. Dat ons nu laat begrijpen, wat eerder niet begrepen kon worden.


Het lijden in Gods perspectief

Zo krijgt Petrus zeker niet voor niets de openbaring die Hij met ons deelt. Het is de troost van de ongelooflijke belangrijke ontboezeming, dat voor God duizend jaar als een dag is en een dag als duizend jaar. Voor God is Zijn Zoon twee dagen geleden gestorven. En zo zal Hij ook ons allemaal op de derde dag oprichten en verlossen van de dood. Het lijden dat wij zien is relatief, zeker in Zijn onbegrensde ruimte.


Ons lijden wordt begrijpelijker en overzichtelijker als we het afzetten tegen Gods directe en snelle oplossing. Alles binnen een week. Het zijn dezelfde zes dagen als waarin Hij de aarde en ons heeft geschapen. Die week is, nu opnieuw, zo ongeveer om. Zes dagen daarvan, in ieder geval. 6000 jaar. En dan komt er rust. Van zo'n 1000 jaar vrede voor ons. Voor Hem is het een dag. De zevende dag om te rusten.


Want daarna begint de achtste dag, die staat voor een heel nieuw begin. Met een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, omdat de oude is voorbij gegaan. Het is een korte periode geweest, waarin alles is hersteld. Binnen een week. En het wordt gevolgd door een periode waarin het geluk, de liefde, de vrede en de schoonheid oneindig is.


Er is genezing, heling en herstel bij God. Er is genade en verzoening en verbinding bij God. Hij is het Heilige antwoord op het kwaad van vandaag, dat almaar voortwoekert. Totdat de volheid van de heidenen is bereikt, zo zegt de Schrift, waardoor in zuivere rechtvaardigheid het immense lijden op deze wereld pas beëindigd wordt. En die dag komt steeds dichterbij.


Maranatha!91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page