top of page

Even iets heel anders! Valt het binnen hetzelfde syndroom?

Parkinson als nieuwe pandemie? Iets heel anders, zou je denken. Maar als je verder leest zal duidelijk worden dat er een syndroom heerst dat 'afblijven van de oorzaak' heet. Zelfs als de oorzaak overduidelijk is! De macht van de partij die het veroorzaakt bepaald of we de oplossing er omheen gaan zoeken en de oorzaak niet aanpakken. Een nieuwe beschouwing van de Week van de Leek...


Af en toe krijg ik berichten of nieuws in mijn mailbox vanuit de Radboud Universiteit op mijn aanmelding voor de nieuwsbrief van Radboud Recharge. Een online service van het Radboud voor breed wetenschapsnieuws, ontwikkelingen, cursussen en evenementen onder de naam Radboud Recharge. Altijd handig en hier kun jij je ook aanmelden


In de nieuwsbrief van deze week werd verwezen naar een uitzending van de "Universiteit van Nederland" met betrekking op het onderwerp Parkinson als nieuwe pandemie. Het principe van de UvN (Youtube Kanaal gestart in 2013) is om korte gratis colleges aan te bieden van wetenschappers. Bedoeld en toegankelijk voor een breed publiek, steeds in een tijdspanne van ongeveer 15 minuten. Een onderwerp kan ook in een serie worden aangeboden, maar ook per college of onderwerp, dan niet meer dan 15 minuten. Ook dit in een heel breed scala van onderwerpen.


"Helaas duiden, wat mij betreft, recente bijdragen op sterke propaganda met een bijzonder positieve en eenzijdige kijk op nieuwe actuele v-cins. Allereerst lijkt me dit ethisch ongepast, omdat we bij mijn weten hebben afgesproken dat we 'reclame maken' voor deze medische onderwerpen niet gepast vinden. If not, mis ik daarbij dan in ieder geval de toelating van een wetenschapper met een ander invalshoek voor een bredere informatie die tot een beter overtuigd 'informed consent' zal leiden."


Met de UvN heb ik jaren geleden voor het eerst kennisgemaakt. Zo stuitte ik in 2013 op een uitzending van Dr. Erik Scherder, die me boeide. Toen vanwege een zoektocht naar 'meer' informatie over bewegen en hersengezondheid voor mijn toenmalige bedrijf in de sport-zorgsector. Vanuit diverse cursussen, die noodzakelijk waren op mijn vakgebied als coach, is mijn bijzondere interesse blijvend naar de onderwerpen getrokken die betrekking hadden op de systemen in ons lijf en brein die ons gedrag beïnvloeden.


Maar goed, deze keer trok onderstaande video mijn aandacht. Ondanks de prachtige en duidelijke boodschap viel mij iets bijzonders op. Bijzonder actueel ook in het kader van de huidige situatie in de wereld. Misschien moet je eerst even kijken voor ik, als leek, voor "Week van de Leek" mijn interpretatie met je kan delen, waarover we dan hopelijk in gesprek kunnen komen.


Een heel duidelijk verhaal, nietwaar? De uitleg, de toelichting en de onderbouwing van oorzaken. Een onderwerp dat onmiskenbaar aandacht verdient. Maar dan komt het, aan het eind, vanzelf op de oplossing. En dan val ik helaas toch van mijn stoel. Omdat ik een syndroom herken. Het syndroom van symptoombestrijding. Ofwel het syndroom van 'afblijven van de oorzaak'


Het syndroom van 'afblijven de oorzaak'

Heel duidelijk wordt een oorzaak benoemd. Die wordt zelfs met onderzoeksresultaten onderbouwd. Bestrijdingsmiddelen. En wat is dan de oplossing? Medicatie! Nu is er natuurlijk helemaal niets mis met medicatie en de ontwikkelingen daarvan die Parkinson patiënten steeds beter kunnen helpen. Maar de oorzaak had toch betrekking op bestrijdingsmiddelen?


Is dat dan niet duidelijk en belangrijk genoeg om als oorzaak weg te nemen?


Even wat feiten

Van de top 5 producenten van landbouw bestrijdingsmiddelen en 'agriculture' is de top 3 in Europa gevestigd. Gezamenlijk zijn de eerste drie producenten, gecentreerd in Duits sprekend Europa, op financiële omvang gerangschikt, groter dan de volgende 7 in de top 10 samen plus de nr. 4 er nog een keer bij. De nummer 1 is in Chinese handen!


Syngenta (Chemchina) - Zwitserland (In Chinese handen)

Bayer Crop Science - Duitsland

BASF - Duitsland

Dow Agroscinces - VS

FMC - VS


Bayer is voor consumenten een bekendere naam, als producent van de aspirine en neem ik daarom even als 'voorbeeld' voor de branche, die op haar website zegt:

"With our products and services, we help to prevent, alleviate, and even cure diseases. At the same time, we are making an important contribution to a reliable supply of high-quality food and the responsible use of natural resources. ...Fueled by our vision 'Health for All, Hunger for None'! "


De topman van Bayer meldt op de 'crop science' pagina: Our commitment:

We are committed to improving lives through a food system that is better for farmers, consumers, and the planet.


Improving lives.. better for farmers, consumers, and the planet! Aha, voor 'consumers' dus. Dat zijn nu toch de Parkinson patiënten? Of is het dan better voor de 'farmers'? Oh, nee! Deze wetenschapper claimt dat óók zij, de Parkinson patiënten zijn. Als het zo goed is voor alle mensen die hier ziek van worden, dan zal het voor de planeet wel goed zijn.


Maar gelukkig: Waar de oorzaak te vinden is (de farmaceutical - biotech industry) is gelukkig ook de oplossing te halen: "We help to prevent, alleviate, and even cure diseases" (de farmaceutical-biotech industry)


24 juni 2020 (!) Bayer schikt voor 10 miljard met kankerpatiënten in Amerika

Hmm, het blijft niet bij een pandemie met alleen Parkinson? Dit gaat ineens over kanker. Vorig jaar dus, midden in Coronatijd is geschikt voor 10,9 miljard dollar. Is dit blijven hangen in het nieuws in een tijd die wordt gedomineerd door biotech-farma bedrijven?


De bekende naam van Monsanto, is ondertussen verdwenen. Monsanto worstelde met een slechte naam op het gebied van landbouw bestrijdingsmiddelen, pesticiden. Na de overname door Bayer heeft deze in Amerika voor bijna 10 miljard euro geschikt met kankerpatiënten aangaande de Roundup affaire van Monsanto, maar Bayer werd met de overname wel de grootste in de wereld. Tot de voorgaand grootste Syngenta (Basel) die in 2017 al in Chinese handen kwam, fuseerde met ChemChina en opnieuw de grootste werd.


Nog even wat achtergrond:

Bayer komt voort uit IG Farben (BASF,Bayer) en is bekend van de mosterdgas productie in WOI en het Zyklon-B gas dat in WOII de gaskamers werd gebruikt. Uit een rechtszaak na WOII is gebleken dat SS-artsen in opdracht van Bayer ziekmakende bacteriën aan gezonde mensen toediende om er vervolgens hun medicijn op te kunnen testen. Terwijl Monsanto, naast de Roundup affaire, met Agent Orange in de Vietnam oorlog verantwoordelijk lijkt te zijn voor naar schatting 3 miljoen Vietnamezen die slachtoffer zijn van het chemische ontbladeringsmiddel, met geboorteafwijkingen en kanker. Deze twee samen krijgen de controle over de mondiale voedselproductie.


Is de oorzaak wegnemen niet de meest effectieve oplossing?

Maar goed, het gaat dus over oplossingen zoeken die het probleem niet wegnemen. Dat lijkt een syndroom dat ook op de huidige crisis van toepassing is. Het gaat niet over je eigen immuunsysteem versterken, over 'goede' voeding (die niet- biologisch en bespoten dus Parkinson en Kanker veroorzaakt) over beweging, over buitenlucht. Want op de prijs van sporten is de BTW verhoogd van 6 naar 9% Wat ook geldt voor de dagelijkse boodschappen waaronder dus juist brood, zuivel, groente en fruit.


Ik zal je een verhandeling over dopamine besparen. Dat moet je zelf maar eens onderzoeken. Maar dan zal je duidelijk zal worden dat dit jaar (alleen al dopamine-technisch) maar voor heel weinigen gezond is en de volksgezondheid straks door heel veel meer oorzaken onder druk komt te staan.


Het is namelijk duidelijk dat de zorg op veel facetten extra wordt belast door welvaartsziekten. En hoe worden die veroorzaakt? Dat is een lucratief commercieel speelveld. Overproductie van gezondheid beperkende producten die met geld en leugens aan de man worden gebracht. Maar wat als er net zo intensief zou worden ingezet op preventie? Subsidies op gezond voedsel en incentives om te gaan sporten, verplichte beweegprogramma's op het werk en wat niet meer? Dat zou de, ongeveer kostbaarste sector in ons land, de zorgkosten, een hele flinke besparing opleveren. Nog afgezien van de toename op het gebied van welzijn.










62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page